مقدمه
شاید برای شما هم سؤال پیش بیاید که اهدای نشان تاج و مدالهای ایرانی بهراستی از چه زمانی آغاز شد و پیشینه تاریخی آن به چه زمانی برمیگردد؟ با توجه به مدال و نشانهایی که امروزه در ایران وجود دارند و به بررسی تخصصی توسط کارشناسان مدال ایرانیان رسیدهاند، پیشینه تاریخی آنها به زمان قاجار برمیگردد و این مدالها عمری بین صد تا دویست سال دارند. مدالهایی که روزگارانی بر سینه افراد مشهور مملکتی آویخته شده بودند و حالا هرکدام از آنها بهتنهایی داستانی را برای ما بازگو میکنند. اگر شما هم به مدال و نشانهای کلکسیونی و تاریخی علاقهمند هستید و یا قصد خرید آنها را دارید تا انتهای این مقاله جذاب همراه ما باشید.
تاریخ و قصهی نشان تاج کیانی
برای اولین بار نشان تاج کیانی در سال 1913 میلادی معادل 1291 شمسی بهصورت رسمی تولید و سپس استفاده گردید. این نشان درزمان سلطنت احمدشاه قاجار(هفتمین و آخرین شاه ایران) صرفاً به شکل و فرمهای ستاره سینه،زنجیر گردن (به همراه نشان) و حمایل (به همراه سر حمایل) استفاده میشدند.
رضاشاه پهلوی پس از به قدرت رسیدن و بنیانگذاری سلطنت پهلوی اول، نشان تاج کیانی را بهصورت رسمی دومین نشان معتبر ایرانی ثبت کرد، این در حالی بود که نشان دماوند اولین نشان سلطنتی کشور محسوب میشد. نشان تاج کیانی در سالهای حکومت احمدشاه نشان ملی محسوب نشده و صرفاً یک نشان سلطنتی و پادشاهی به شمار میرفت. پس از افزوده شدن دو نشان دیگر در درجه های چهارم و پنجم به نشان تاج کیانی در دوران پهلوی اول (رضاشاه)، این نشان به یک نشان ملی تبدیل شد.
نشان تاج کیانی دارای پنج درجه بود که با تصویب قانون، افراد شایسته نامزد دریافت این نشان میشدند. اولین اهدایی این نشان در دوران پهلوی، در تاریخ ۱۵ فوریه 1939 (چهارشنبه ، ۲۶ بهمن ۱۳۱۷) اهدا گردید. همانطور که گفته شد اهدای این نشان و تاجها در پنج درجه صورت میگرفت که در ادامه به آنها پرداختهایم:
- دریافتکنندگان نشان درجه اول تاج کیانی: عموماً ۱۰ شخصیت
- دریافتکنندگان نشان درجه دوم تاج کیانی: عموماً ۵۰ شخصیت
- دریافتکنندگان نشان درجه سوم تاج کیانی: عموماً ۱۵۰ شخصیت
شایان به ذکر است که برای دریافتکنندگان درجه چهارم و پنجم محدودیت سهمیهای خاصی تعیین نشده بود. این نشانها که در اعتبار و مقام با نشان لژیون دونر فرانسه (نشان افتخار فرانسه) مقایسه میشد، به افرادی که نشان درجه اول را دریافت میکردند لقب جناب به آنها اعطا میگردید (برابر با لقب Sir در انگلستان). همچنین افرادی که دارای این نشان بودند اگر از دنیا میرفتند برای آنها تشییعجنازه دولتی برگزار میشده است. البته پس از فوت آنها نشان پس گرفتهشده و صرفاً مدارک و اسنادی که ثابت میکرد فرد متوفی دارای چنین نشانی بوده است نزد خانواده و یا بستگان آنها باقی میماند. اگر هم فرد دارای این نشان مرتکب یک جرم کیفری میشد، نشان از وی عزل و وزارت دادگستری مستلزم عودت این نشان بوده است.
در اداره ی تشریفات سلطنتی سازمانی مخصوص بنام سازمان نشان تاسیس می شود و کلیه ی مسائل مربوط به پیشنهاد و استدعا و اعطاء نشان و صدور فرمان دراین دفتر مرکزیت داشته است .این سازمان در حکومت پهلوی، هرسال بهصورت منظم فهرستی از دارندگان نشان تاج را صادر میکرد.افرادی که دارای نشان تاج کیانی بودند موظف بودند تا قبل از حضور در مراسم رسمی، دارا بودن نشان تاج را اعلام میکردند و بدون نشان تاج در مراسم رسمی حضور نمیافتند.
طراحی نشان تاج
طبق بررسی کارشناسان مدال ایرانیان، طرح اصلی نشان تاج کیانی در تمامی درجات مختلف بهصورت یکسانی تکرار شده است. در یک سمتِ این نشان نماد خورشید در قامت یک زن به همراه پرتوهای نوری آن و در پشت این نشان نماد تاج کیانی نقش بسته است. حکومت پهلوی اول که نمادهای اصلی و جای مانده از دوران قاجار را از بین برده بود، به این نشانها دست نزده و آنها را به همان صورت باقی گذاشته است. در ادامه به توضیح تخصصی بیشتری پیرامون این مدال و نشانها میپردازیم.
- درجه اول: نشان سینه سمت چپ + حمایل+ سر حمایل (درجه سوم)
- درجه دوم: نشان سینه سمت راست + با نشان درجه چهارم و روبان و روزت روی روبان
تفاوت نشان ستارهی سینه تاج کیانی با نشانهای روبان دار سینه
بایستی گفت که طبق بررسیهای بهعملآمده توسط کارشناسان مدال ایرانیان، مدال و نشان ستارهی سینه ابعاد بزرگتری داشته و فقط یکسوی آن نماد تاج کیانی دارد.
نشانهای روبان دار سینه، در یکسویشان تاج کیانی دیدهشده و در سوی دیگر خورشید با نمادی زنانه (که دور آن را مینای آبیرنگ طراحیشده) دیده میشود.
چه کسانی این مدال و نشانها را دریافت میکردند؟
اسامی نامزد دریافتکنندگان این مدالها توسط وزارت مربوطه در حکومت پهلوی معرفیشده یا اگر شخص نامزد دریافتکننده خارجی و غیر ایرانی بود بایستی توسط وزارت امور خارجه تائید میشد. در بین نامزدهای دریافتکننده ایرانی و داخلی، وزیر مربوطه بایستی شایستگیهای کاری، حرفهای، سوابق کاری و نوع نشان دریافتی فرد موردنظر را بررسی کرده و وی را تائید میکرد.
لازم به ذکر است که دریافت چنین نشانهایی آسان نبود و معمولاً افرادی که به جایگاه وزیر و یا نخستوزیری میرسیدند میتوانستند در یک همایش رسمی و دولتی چنین مدال و نشانی را دریافت کنند. اولین دریافتکننده این مدال جمشید آموزگار بود که به علت تلاشهای متعددش در بالابردن قیمت نفت ایران در اوپک نشان تاج کیانی را دریافت کرد.
سفارش و تولید مدال و نشانهای وقت
بهصورت معمول و تا حد امکان مبادله، تولید و سفارش این نشانها بین ایران و کشورهای خارجی شکل گرفته و سفارش و تولید این مدالها صرفاً توسط دولت شاهنشاهی صورت میگرفت. هیچ فرد، ارگان و یا نهاد دیگری حق تولید و تکثیر چنین مدالهایی را نداشتند و اگر خلاف قانون رخ میداد مورد تعقیب و پیگرد قانونی قرار میگرفتند.
نشان اصلی تاج که این روزها در آرشیو
- Spink auction house*
لندن انگلستان نگهداری میشود، تا دوران قبل از پهلوی یک نوار نازک آبی در حاشیه زردرنگ خود داشته است. زنجیر گردنی نشان تاج کیانی در سال ۱۹۱۳ در زمان احمدشاه قاجار در دربار ایران طراحی شد. احمدشاه قاجار که آخرین پادشاه قاجاری است که از این نشان استفاده کرده و بود و پس از آن رضاشاه پس از بنیانگذاری سلطنت پهلوی اول و تاجگذاریاش، در بسیاری از پرترهها از این نشان به همراه زنجیرش استفاده کرده بود.
مدال ایرانیان، پیش رو در خریدوفروش اجناس عتیقه و تاریخی
مجموعه مدال ایرانیان از سال ۱۳۸۰ جزو اتحادیهی صنایعدستی و عتیقه بوده و کارشناسان مجموعهی ما با بیش از ۲۲سال سابقهی فعالیت در این زمینه در تمامی فرایند خرید و تشکیل کلکسیون موردنظر، به همراهی شما میپردازند و این تضمین نیز برای مخاطبان وجود دارد که تمامی کالاها پیش از ورود به مرحلهی فروش در جهت جلوگیری از اتلاف سرمایهی شما ازلحاظ کیفی بهطور کامل بررسی میشوند.
همچنین لازم به ذکر است که مجموعهی “مدال ایرانیان” به جهت فعالیت مستمر در طی ۳۰ سال اخیر و ایجاد شبکههای همکاری با دیگر مجموعهداران مفتخر است که اعلام کند تمامی محصولات مربوطه اعم از “مدالها، نشانها، اسکناس، اجناس عتیقه ایرانی و اروپایی” را با نازلترین قیمت و بیشترین کیفیت در اختیار دارد، و در همین راستا و باهدف جلب رضایت مشتریان تمامی این اجناس با کمترین سود و در سریعترین زمان ممکن در اختیار شما قرار خواهند گرفت.
ما در مجموعهی “مدال ایرانیان” به سبب حفظ و نگهداری هرچه بیشتر و بهتر این اقلام توسط دوستداران در تلاشیم تا گامبهگام درزمینهی جمعآوری کلکسیونهای دورههای پهلوی و قاجاری درزمینهٔ ی نشانها، مدالها، یادبودهای نظامی، سلطنتی پهلوی و قاجاری، ظروف چینی درباری، اسکناسها بهصورت جفت و بسته ،سکههای طلا و نقرهی کلکسیونی و یادبودی، انواع لباسهای نظامی و رسمی و فراگهای وزیری سرمهدوزی شده، مدالهای خارجی و اجناس اروپایی و فرانسوی و هزاران عنوان دیگر؛ قدم برداریم. اگر شما هم به جمعآوری چنین مجموعههایی علاقهمند هستید و میخواهید وارد دنیای هیجانانگیز “کلکسیونری” شوید، سری به ما بزنید.
نحوهی ارسال
پس از تکمیل فرآیند خرید توسط مشتریان، کالای ثبتشده در سریعترین زمان ممکن یعنی کمتر از دو ساعت کاری برای ساکنین تهران و کمتر از ۲ روز کاری برای ساکنین شهرستان، ارسال خواهد شد.
همچنین شایانذکر است درصورتیکه مجموع سبد خرید شما بالای ۲ میلیون تومان باشد، ارسال نیز رایگان خواهد بود.